Ποιοι είμαστε…

Το Music Road είναι ένας Σύλλογος Μουσικής Εκπαίδευσης ο οποίος έχει ως στόχο να προάγει τη

μουσική παιδεία και να την καταστήσει προσιτή σε όλους.

Ομαδικά Μαθήματα Μουσικής από 20€/μήνα 

Τα μέλη…

Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το M.R. Από τις συνηθισμένες σχολές μουσικής είναι το ομαδικό – φιλικό πνεύμα σε επίπεδο καθηγητών, γραμματείας και κατ’ επέκταση μαθητών. Όλα τα μέλη που το απαρτίζουν, αποτελούν μια ομάδα καταξιωμένων μουσικών – εκπαιδευτικών η οποία εγγυάται θετική ενέργεια, ευχάριστο κλίμα και φυσικά άρτια μουσική εκπαίδευση.

Τα μαθήματα γίνονται ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα με μοντέρνες και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας όπου εκτός απ’ το καλλιτεχνικό αισθητήριο του παιδιού, καλλιεργούν την ομαδικότητα, τον ευγενή ανταγωνισμό, συναγωνισμό και συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση του.

Το παιχνίδι είναι ένα μεγάλο μέρος της διδασκαλίας του M.R. Πιστεύουμε (όπως έχει παραδεχθεί από εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους ανά τον κόσμο), ότι μέσα από ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια, τα παιδιά μέσω της διασκέδασης συγκεντρώνονται αποτελεσματικότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης κατανοούν βαθύτερα τις πληροφορίες που λαμβάνουν ως «κανόνες» του κάθε παιχνιδιού γιατί χρειάζεται νά τις ανακαλούν διαρκώς στο μυαλό τους.

Η τεχνολογία

Το M.R. είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να την χρησιμοποιούν εποικοδομητικά μέσω synthesizers, tablets (ios – android λογισμικά), υπολογιστών (mac), πεταλιέρες κλπ. και να παίζουν μουσική από αυτά, ακόμα και απ ́ το κινητό τους.

Τα οφέλη της μουσικής στο παιδί

 1. 1)  Βοηθά στην συγκέντρωση του παιδιού

 2. 2)  Συμβάλλει στο ομαδικό πνεύμα και διδάσκει τη σημασία της αυτοβελτίωσης του ατόμου

προς όφελος ενός συλλογικού αποτελέσματος.

 1. 3)  Αναπτύσσει την ταχύτητα αντίληψης του παιδιού

 2. 4)  Προσφέρει μια εναλλακτική μορφή έκφρασης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για ένα παιδί

που είναι “κλειστός” χαρακτήρας
5) Διδάσκει έναν ιδιαίτερο τρόπο μελέτης ο οποίος (όπως και ο αθλητισμός) απαιτεί αρκετό χρόνο δουλειάς ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
6) Μαθαίνει στο παιδί την σημασία του καθορισμού βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, την κατάκτηση τους καθώς και την διαχείριση μια “αποτυχίας”.
7) Είναι από τις λίγες “δραστηριότητες” που μαθαίνει σε ένα παιδί τις έννοιες διεκπεραίωση, ολοκλήρωση και τελειοποίηση ενός αποτελέσματος.
8) Αναπτύσσει έναν μαθηματικό – ορθολογιστικό τρόπο σκέψης καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η μουσική έχει μαθηματικό υπόβαθρο.

Επιστημονικές Έρευνες…

 1. 1)  «Η πλούσια μουσική εμπειρία των παιδιών που τραγουδούν, ακούν μουσική και χορεύουν έχει σαν αποτέλεσμα να τα ωφελεί σημαντικά καθώς σημειώνουν πρόοδο στο χώρο της τυπικής εκπαίδευσης», λέει η Mary Luehrisen, διευθύντρια του Ιδρύματος της Εθνικής Ένωσης Μουσικών.

 2. 2)  “Η μουσική εμπειρία βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητας του προφορικού λόγου.”λέει ο δρ Kyle Pruett, κλινικός καθηγητής της παιδικής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale.

 3. 3)  Μελέτη του E. Glenn Schellenberg στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Mississauga το 2004, διαπίστωσε αύξηση στο δείκτη νοημοσύνης των παιδιών έξι ετών που διδάσκονταν εβδομαδιαία μαθήματα πιάνο.

 4. 4)  Σύμφωνα με τον Δρ. Eric Rasmussen, Πρόεδρο του τμήματος μουσικής στη προσχολική ηλικία, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υπάρχει έρευνα στο τομέα της Νευρολογίας για τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική ότι έχουν μεγαλύτερη αύξηση της νευρωνικής δραστηριότητας από τα παιδιά που δεν ασχολούνται με τη μουσική.

 5. 5)  “Έχουμε κάποια πολύ καλά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η μουσική εκπαίδευση βελτιώνει την χωρική ικανότητα των παιδιών με τη πάροδο του χρόνου”, εξηγεί ο Pruett, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση του Performing Arts της Ιατρική Ένωσης. “Αυτή η δεξιότητα βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων πολλών σταδίων που θα συναντήσετε στον τομέα της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, των μαθηματικών, της τέχνης, και ειδικά όταν ασχολείσαι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.”

 6. 6)  Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 από τον Christopher Johnson, καθηγητή της μουσικής εκπαίδευσης και μουσικοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, έδειξε ότι οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία με προγράμματα ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης σκόραραν περίπου 22% υψηλότερο στη γλώσσα και 20% υψηλότερο στα μαθηματικά σε τυποποιημένες εξετάσεις, σε σύγκριση με τα σχολεία με χαμηλής ποιότητας μουσικών προγραμμάτων, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικών ανισότητες μεταξύ των σχολείων ή των σχολικών περιφερειών. Ο Johnson συγκρίνει την μουσική συγκέντρωση που απαιτείται κατά τη μουσική εκπαίδευση με την προσοχή που απαιτείται για να αποδώσουν καλά σε μία τυποποιημένη εξέταση.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ?

Τα ερασιτεχνικά τμήματα του Music Road λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής τους, δίνουν την ευκαιρία σε κάθε παιδί να έρθει σε επαφή με τη μουσική και να αποκομίσει όλα τα προαναφερθέντα οφέλη της.

Τα τμήματα είναι ομαδικά έτσι ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν την ομαδική δουλειά, να κινούνται ευέλικτα και με αποφασιστικότητα για την επιτυχία του συνόλου και του ατόμου. Στα πλαίσια του ευγενούς ανταγωνισμού και συναγωνισμού, μαθαίνουν να είναι μέρος μιας ομάδας, την θέση και τον χώρο που τους αναλογεί.

Ερασιτεχνικό μπορούν να κάνουν και ενήλικες ?

Η απάντηση είναι φυσικά Ναι! Τα ερασιτεχνικά τμήματα είναι για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική ως χόμπι, σε χαλαρούς ρυθμούς χωρίς την πίεση της μελέτης στο σπίτι.

Τι είναι το Alternative Music Education System του Music Road ?

Το A.M.E.S. είναι ένα μοντέρνο καινοτόμο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης, ο σκελετός του οποίου έχει δομηθεί από τον ιδρυτή των Music Road κ. Ελευθέριο Παπαμαλλή και εφαρμόζεται κατά αποκλειστικότητα στα M.R.

Το σύστημα βασίζεται σε μαθηματική – λογική σκέψη και στην βαθύτερη κατανόηση της μουσικής από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, σε αντίθεση με τους απαρχαιωμένους τρόπους διδασκαλίας που εστιάζουν μόνο στην ανάγνωση και εκτέλεση νοτών.

Το A.M.E.S. απαρτίζεται από δύο βασικούς πυλώνες.

 • Ο πρώτος είναι η απευθείας γνώση του θεωρητικού υπόβαθρου της μουσικής κυρίως μέσω των αριθμών και ορθολογιστικών συνειρμών οι οποίοι μεταδίδονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται αντιληπτοί από παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

 • Ο δεύτερος πυλώνας έχει ως στόχο την καλλιέργεια της μουσικής αντίληψης (αυτό που λέμε “μουσικό αυτί”). Το παιδί μαθαίνει να “ακούει” και να αντιλαμβάνεται μελωδίες και συγχορδίες, να τις συσχετίζει με όσα έχει μάθει και να μαθαίνει μόνο του νέα τραγούδια (γνωρίζοντας το θεωρητικό υπόβαθρό από τον πρώτο πυλώνα) από τους πρώτους μήνες.

  Με αυτό το σύστημα επιτυγχάνονται τα εξής:

 1. 1)  Το παιδί βλέπει σύντομα αποτελέσματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο γιατί καταφέρνει να παίξει τα τραγούδια που του αρέσουν.

 2. 2)  Φυσικό επακόλουθο είναι το παιδί να ενθουσιαστεί με τη μουσική και να καλλιεργηθεί η αγάπη του για το όργανο.

 3. 3)  Ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει ότι πέρα από το καλό υπάρχει και το καλύτερο.

 4. 4)  Μέσα από το σύστημα A.M.E.S. και τα live του M.R. μαθαίνει την θέση του μέσα σε ένα κοινωνικό – μουσικό σύνολο, διευρύνει την αντίληψή του, καθώς πρέπει να ακολουθεί το σύνολο ή να ηγείται αυτού.

 5. 5)  Σύμφωνα με το παραπάνω μαθαίνει να παίρνει άμεσες αποφάσεις σε χρονικά πλαίσια δευτερολέπτων (κάτι το οποίο καλλιεργεί την αποφασιστικότητα και τα αντανακλαστικά του) για το πότε πρέπει να ακολουθήσει το σύνολο, να περιμένει ή να ηγηθεί.

Αυτά είναι μόνο λίγα ενδεικτικά στοιχεία και πλεονεκτήματα του A.M.E.S.

Τι είναι το “Computer for kids” ?

Είναι ένα καινοτόμο τμήμα του Music Road στο οποίο τα παιδιά γνωρίζουν πως γίνεται η σύνθεση και παραγωγή τραγουδιών σήμερα, μαθαίνουν να χειρίζονται μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και να δημιουργούν δικές τους μουσικές συνθέσεις, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στο Music Production. To Music Production είναι η σύγχρονη μορφή σύνθεσης και παραγωγής τραγουδιών. *Το συγκεκριμένο μάθημα είναι για παιδιά από 9 ετών και άνω και πρέπει να παρακολουθείται παράλληλα με κάποιο μουσικό όργανο.

Γιατι το παιδί μου να κάνει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚA ?

Όταν ένα παιδί φτάνει στην ηλικία των 4 – 5 χρόνων, οι γονείς αρχίζουν να το ωθούν σε διάφορες δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές παίζουν το ρόλο των χόμπι (ζωγραφική, αθλητισμός, χορός, μουσική κ.τ.λ) και άλλες των εφοδίων για το μέλλον επαγγελματικό του μέλλον (ξένες γλώσσες, υπολογιστές κ.τ.λ). Σπάνια οι γονείς σκέφτονται τη μουσική ως επαγγελματικό εφόδιο και παρακάτω θα δούμε γιατί αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ένας επαγγελματίας μουσικός αυτομάτως είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος ορίζει ο ίδιος την αμοιβή του, το πόσο, πότε και με ποιους θα συνεργαστεί.

Η Μουσική ως επάγγελμα έχει εκ φύσεως πολλές πτυχές άρα και επιλογές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος. Παρακάτω θα δούμε μερικές από αυτές.

 • Καθηγητής μουσικής σε ωδεία 

 • Καθηγητής σε ιδιαίτερα μαθήματα 

 • Καθηγητής σε Δημόσια – ιδιωτικά σχολεία 

 • Επιχειρηματίας: Ιδιοκτήτης ωδείου, Ιδιοκτήτης στούντιο πρόβας – ηχογράφησης

 • Μουσικός μπάντα

 • Μουσικός σε στούντιο ηχογραφήσεων 

 • Session μουσικός σε νυχτερινά κέντρα 

 • Μαέστρος σε νυχτερινά κέντρα 

 • Τραγουδιστής/ρια 

 • Συνθέτης – Στιχουργός

 • Μέλος ορχήστρας Συμφωνικής – Φιλαρμονικής

 • Μουσικός παραγωγός – Ενορχηστρωτής

   

  Δώστε στο παιδί σας ένα ακόμα εφόδιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει αν θελήσει στη ζωή του είτε ως κύριο επάγγελμα, είτε ως συμπλήρωμα στο εισόδημά του.

• Στο Επαγγελματικό τα μαθήματα γίνονται ιδιαίτερα με μεγαλύτερη ακρίβεια και έμφαση στην λεπτομέρεια, αυξάνονται οι απαιτήσεις των καθηγητών καθώς και η μελέτη και η προσωπική δουλειά του μαθητή στο σπίτι. Ο μαθητής που θα ολοκληρώσει το επαγγελματικό τμήμα θα είναι έτοιμος να εργαστεί είτε ως μουσικός (performance), είτε ως καθηγητής (teaching).

 • Σε αντίθεση με το ερασιτεχνικό η ύλη είναι πιο συγκεκριμένη και πολύπλευρη (ρεπερτοριακά) καθώς ένας επαγγελματίας μουσικός πρέπει να μπορεί να προσεγγίσει αξιοπρεπώς όλα τα είδη και στυλ μουσικής.

 • Τα Επαγγελματικά τμήματα αποτελούν έναν οργανωμένο πολύπλευρο κύκλο σπουδών, καθώς πέρα από το κύριο όργανο που διδάσκεται ο μαθητής, παρακολουθεί μια σειρά υποχρεωτικών μαθημάτων που θα τον καταστήσουν ολοκληρωμένο μουσικό.

  Πως μπορώ να παρακολουθήσω ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ τμήμα ?

  Η εισαγωγή στο Professional class γίνεται κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται κάθε Ιούνιο και Οκτώβριο. Αν ο μαθητής επιθυμεί να δώσει απ’ ευθείας εξετάσεις, μπορεί να προμηθευτεί την ύλη από τη γραμματεία, αφού συμπληρώσει την αντίστοιχη αίτηση, διαφορετικά μπορεί να παρακολουθήσει τα τμήματα προετοιμασίας.

  Γιατί να κάνω επαγγελματικό στο Music Road?

 • Όλοι οι Καθηγητές είναι ανωτάτου επιπέδου και σε επίπεδο performacne αλλά και διδασκαλίας.

 • Σε αντίθεση με τα κλασικά Ωδεία δεν υπάρχει κατώτατο χρονικό όριο σπουδών. Τα χρόνια σπουδών εξαρτώνται αποκλειστικά από την μελέτη και την επίδοση του μαθητή, ώστε να καλύψει την απαιτούμενη ύλη.

 • Το Μ.R. Είναι από τις λίγες σχολές (αν όχι η μόνη) που έχει δική του ολοκληρωμένη και οργανωμένη ύλη για κάθε μοντέρνο όργανο που διδάσκει και όχι ύλες από αγγλικές σχολές. Ταυτόχρονα έχουμε μεριμνήσει ώστε η ύλη μας να υπερκαλύπτει αυτή των αγγλικών ή αμερικάνικων σχολών (RGT και Berklee) στην αντίστοιχη τάξη. Έτσι μπορεί ο μαθητής αν θέλει στο μέλλον να παρακολουθήσει οποιαδήποτε σχολή στο εξωτερικό.

 • Το Μ.R. Προσπαθεί να διοργανώνει αρκετά live κάθε χρόνο σε πραγματικές συνθήκες (δουλειάς) ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπειρία στα μαθητικά τους χρόνια.

  ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ (PREPΑRATORY CLASS)

  Στα τμήματα ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ εντάσσονται οι μαθητές οι οποίοι (ανεξάρτητα με το επίπεδό τους) επιθυμούν να φοιτήσουν στο Επαγγελματικό τμήμα.

  Τα μαθήματα σε αυτά τα τμήματα γίνονται ιδιαίτερα όπου ανάλογα με το επίπεδο τους προετοιμάζονται για το αντίστοιχο επαγγελματικό επίπεδο το οποίο θα προτείνει ο Καθηγητής τους ανάλογα με τις δυνατότητες τους.

  Το αν θα εισαχθεί τελικά ο μαθητής σε αυτό ή σε κάποιο άλλο επίπεδο του επαγγελματικού τμήματος ή και καθόλου, θα το κρίνει η εξεταστική επιτροπή που θα παραστεί στην επίσημη ακρόαση του μαθητή.

  Η βαθμολογία των εξετάσεων υπολογίζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) στο κάθε μάθημα και η τελική βαθμολογία θα προκύπτει απ ́ τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που έδωσε ο μαθητής την συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο. (όργανο, θεωρία, εργαστήρια κλπ.).

page6image3752592 page6image1673328 page6image2940144page6image1673744 page6image1673952 page6image1674160 page6image1674368

Στo Professional Class του M.R., τα μαθήματα γίνονται ιδιαίτερα, από καταξιωμένους και ενεργούς μουσικούς και οδηγούν τους μαθητές σε επαγγελματικά επίπεδα performing και teaching.

Ο κύκλος σπουδών περιλαμβάνει μια σειρά υποχρεωτικών, προαιρετικών και μαθημάτων επιλογής πέραν του οργάνου, όπως Θεωρία, Σολφέζ, Πιάνο, Ιστορία μουσικής, Μορφολογική ανάλυση, Dictee (γραφή παρτιτούρας εξ ́ ακοής), Χορωδία, Εργαστήρια “play in a band”, Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Μοντέρνα σύνθεση, Sound Design.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (PROFESSIONAL CLASS)

 Στο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ τμήμα τα μαθήματα οργάνου γίνονται ιδιαίτερα και χωρίζονται σε τρεις τάξεις: C,B και Α. Η C τάξη είναι η κατώτερη που μπορεί να μπει ένας μαθητής σε επαγγελματικό πρόγραμμα, ενώ η A είναι η ανώτερη στα τέλη της οποίας προετοιμάζεται για το πτυχίο του.

Οι μαθητές του Professional υποχρεούνται να δίνουν εξετάσεις 2 φορές το χρόνο (Φεβρουάριο και Ιούνιο).

Η C τάξη έχει ανώτατο όριο φοίτησης 5 χρόνια, ενώ οι B και A έχουν 4 χρόνια.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 • Μουσικών οργάνων κλασικών και μοντέρνων (πιάνο, κιθάρες, drums, μπάσο, φωνητική, σαξόφωνο, τρομπέτα)

 • Θεωρητικά μαθήματα (θεωρία, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, μοντέρνα σύνθεση), Dictée (γραφή παρτιτούρας έξ’ ακοής)

 • Χορωδία

 • Εργαστήρια «play in a band» (μουσικά σύνολα)

 • Sound design – programming

 • Κινηματογραφική – προγραμματική μουσική

 • Junior Class – Μουσικοκινητική (για παιδιά από 18 μηνών και άνω)

 • Computer for kids (πρώτα βήματα στην σύγχρονη μουσική σύνθεση και παραγωγή)

 • Προετοιμασία για εισαγωγή σε Δραματικές Σχολές (τραγούδι – ερμηνεία)

 • Στον νέο σύλλογο Περιστερίου λειτουργούν και τμήματα χορών Latin, Tango, Hip Hop,

  Σύγχρονο, Μπαλέτο, Musical σε συνεργασία με το Unick Dance School.

 • (test)